31 Ekim 2010 Pazar

Haftanın Akvaryumları

Evet arkadaşlar bugün pazar ve gelenek haleine getirmek istediğim bir konu olan haftanın akvaryumlarını paylaşmak istiyorum.
Gerçekten çok şık bir bitkili akvaryum.Çok emek hacandığı gayet açıktır.Allah nazardan saklasın.

Bir akvaryum ancak bu kadar güzel olabilir.Çok beğendim.. Allah nazardan saklasın.
Yaratıcılık dedikleri bu olsa gerek.Çok şık ve yaratıcı olmuş.Ellerine sağlık.Allah nazardan korusun

30 Ekim 2010 Cumartesi

Pangasius Balığı

Evet arkadaşlar bugün size köpekbalıklarına benzerliğiyle bilinen Pangasius balığı hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu balıklarda erkek ve dişi ayrımı yapmak oldukça zordur.Bu yüzden ne çıkarsa bahtınıza.Bu balıklar göründükleri korkunç balıklar değildirlier aksine oldukça uysal balıklardır.Ortalam ömürleri 10 yıldır.
Bu balıkların üremeleri oldukça zordur.Üremeleri için karanlık bir ortam ve bol akışlı suya ihtiyaç vardır.Bunlar bir çok akvaryum ortamında olmadığı için akvaryumda üremeleri zordur.

27 Ekim 2010 Çarşamba

Melek Balığını Tanıyalım

Evet arkadaşlar bugünkü konumuz melek balıkları.Dilimin döndüğünce size melek balıklarından bahsetmek istiyorum.
Melek balıkları oldukça sakin balıklardır.Bu balıkların gerek renkleri olsun gerekse solungaçlarının uzunluğundan olsun oldukça dikkat çekeci balıklardır.Bu balıklar genelde bitkili akvaryumlarda yaşarlar.Bu balıklar çiftleşme dönemlerinde oldukça saldırgan olabiliyorlar.Bu nedenden dolayı tek başlarına yani tek tür olarak beslenmeleri hem üremeleri hemde akvaryumdaki huzuru sağlamak için oldukça önemlidir.Bu balık yaklaşık 8 - 9 ay gibi bir süre zarfından sonra çiftleşme durumuna geliyorlar.Dişi balığın boyuna göre ve büyüklüğüne göre yaklaşık 100 ile 1000 arasında yumurta dökebilirler.Bu balıklar kendi yumurtalarına kendileri sahip çıkarlar.Onları yeme gibi herhangi bir durum söz konusu değildi.Erkek balıkların kafaları genelde diğer balıklarda olduğu gibi bir çıkıntı vardır.Dişinin ise tam aksine düz bir kafa yapısı vardır.Balığın erekek veya dişi olduğunu anlamak oldukça zordur.

25 Ekim 2010 Pazartesi

Balık Hastalıkları : Tüberküloz

Bugün sizlere oldukça etkili bir hastalık olan Tüberküloz hastalığını size anlatmak istiyorum.
Bu hastalık aniden ortaya çıkan çok etkili bir hastalıktır.Hastalıgın en önemli belirtileri balıkda zayıflama, yer yer şişkinlikler meydana gelir.Şayet akvaryumunuzda böyle bir balık var ise hemen onu akvaryumdan ayırmanız akvaryumunuz için çok faydalı olacaktır.Çünkü bu hastalık çok çabuk bir şekilde akvaryumdaki diğer balıklara bulaşır.Bu hastalıkda ilaç tedavisi kesin çözüm vermemekle birlikte nadir de olsa insanlara bulaşabilmektedir.

Günlük Akvaryum Bakımı Nasıl Yapılır

Evet arkadaşlar o çok sevdiğimiz bir sürü masraf yaptığımız akvaryumlarımızın bakımını nasıl yapmalıyız nelere dikkat etmeliyiz gibi konulara değinmek istiyorum.
Akvaryumunuzdaki balıkların yemlerini günde 2 kere olacak şekilde vermeniz balıklar için yeterli olacaktır.Fakat yemleme işlemi yaptıgınız zaman dikkat etmeniz gereken en önemli yer yemleme işleminizin 2 dakikadan fazla olmamasıdır.Evet duydunuz yemleme işleminizi 2 dakika içinde yapın ve ok yem vermeyin balığınıza.
Akvaryum başında oturup yaklaşık 5 dakika balıklarınızın hareketlerini gözleyiniz.Balıklarınızda hierhangi bir problemin olup olmadıgını kontrol ediniz.Bu çok önemli bir etkendir.Aksi taktirde balıklarınızın hastlandığını göremeyebilirsiniz.Buda size çok pahalıya patlayabilir.
Dikkat etmeniz gereken bir diğe etken ise filtre bakımını yapmanız.Filtrenizin çalışığ çalışmadığınızı kontrol ediniz.Akvaryumdaki ısıtıcının derecesini kontrol ediniz.Var ise içindeki havam motorunun hızını kontrol altına alınız.
Bunlar yaptıgınız taktirde gayet sağlıklı bir şekilde balıklarınızı büyütebilirsiniz.

Zebra Balığını Tanıyalım

Evet arkadaşlar bir diğer balık türümüz olan Zebra Cichledini dilim döndüğünce size anltmak istiyorum.
Zebra balıgı renkleri ve görünümü zebraya benzedeği için halk arasında zebra balığı olarak tabir edilir.Oysaki bu balıgında diğer balıklar gibi orjinal bir ismi vardır. Bu balığın latince adı yani gerçek adı Cichlasoma Nigrofasciatus dur. Bu balık gerek agesif olması gerekse diğer balıkları huzursuz etmesinden dolayı akvaryum hobisi ile uğraşan insanlar tarafından pek tercih edilmezler.Bu balıklar aynı zaman çok üretkendirler.Erkeklerin genelde kafalarında çıkık, dişilerin ise solungaç altlarında pembemsi bir renk vardır.Bu balıklar yaklaşık 10 cm e kadar büyüyebilirler.Çiftleşme işlemi bittikten sonra yaklaşık 18 gün sonra yumurta yaparak ürerler.Dişi balık yumurtalarını genel çukur yerlere bırakır.Yavrular yumurtadan yaklaşık 2 gün sonra çıkarlar.Şayet akvaryumda başka balıklar var ise büyük ihtimaller yem olmaktan kurtulamazlar.Akvaryumda tek başlarına yaşıyorlar ise dişi balık tüm yavrularını kendi büyütür.Bir seferde yaklaşık 75 tane yavru alabilirsiniz.Bu balıkların fiyatlarıda ucuz olduğu için pek tercih edilmeyen bir balıktır.Şimdi size vereceğim fotoda bir erkek bir dişi zebrayı görebilirsiniz.Üstteki erkek  , alttaki ise dişidir.

Kılıç Kuyruk Balığını Tanıyalım

Bugün konumuz Kılıç Kuyruk yani halk diline (kılıç balığı) olarak bilinen balık hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.Kılıç balıkları uysal balıklardır.Tropikal bir balık türüdür.
Kılıç balıkları genelde kırmızı olurlar.Erkek balıkların kuyrugu uzun , dişi balıkların kuyrugu ise kısa olur.En belirgin özellikleri kuyrukları ve renkleridir.Bu balıklar canlı doğum yaparak ürerler.Kılıç balıkları akvaryum ortamında genelde 20 derece iler 29 derece arasında bir sıcaklıkta yaşamlarını sürdürürler.Bu balıklar çiftleştikten yaklaşık 20 gün sonra doğum yöntemiyle ürerler.Balıgın büyüklüğüne göre 10 ile 25 yavru arasında yavrulayabilmektedirler.Bu balıklar yavrularını yiye balık türlerindedir.Bunun için balığın yavulama işlem bittikten sonra hemen yavruları korumaya almak lazım yada yavrulama işlemini boş bir akvaryuma taşıyıp orda yavrulamasını sağlam lazım.Yavrular kırmızı renkte doğarlar.Yaklaşık bir ay içinde yavrular ciddi bir oranda  büyüme gösterirler.
Bu konu hakkında aklıma gelen diğer bilgileri yine burdan paylacağım sizlerle arkadaşlar.Şimdilik Kalın Sağlıcakla.

24 Ekim 2010 Pazar

Balık Hastalıkları : Mantar Hastalığı

Balıklarda sıkça meydana gelen bir hastalıktır.Daha çok göz,solungaç,yüzgeç etrafında meydana gelir.Mantarlar daha çok zayıf düşmüş,gelişme gösterememiş balıklarda meydana gelen bir hastalıktır.
İlaç kullanıldığı taktirde kesin sonuç elde edilir.

Balık Hastalıkları : Beyaz Benek

Deri ve solungaçlarda beyaz noktalar şeklinde ortaya çıkar.Ortaya çıkan beyaz noktalar gözle görülebilecek şekildedirler.Ortaya çıkan bu hastalıkta parazit zamanla büyür ve hiç bir müdahale yapılmadan kendi kendine patlar.Bu patlama sonucunda akvaryumun suyunda azalmalar olacaktır.Bu doğal bir sonuçtur panikleminize gerek yok.
Bu hastalığa yakalanan balık yaklaşık 12 saat içinde akvaryumun içinde bulunan diğer balıklara da bulaşır.Aslında balıklar parazitlerle çok rahat bir şekilde yaşayabilirler ama biz yinede elimizde daima beyaz benek hastalığı için kullanılan bir adet ilaç bulundurmalıyız. İlaç kullanıldıktan sonra yaklaşık üç gün içinde iyleşmeye başlarlar.

Haftanın Akvaryum Galerisi

Evet arkadaşlar bundan böyle her hafta pazar günü sizler için üç beğendimiz paylaşmakta yarar gördüğümüz üç  tane akvaryumu tanıtmak istiyorum.
Gördüğünüzü sade ve şık bir akvaryum. İçinde sarı prenses,yunus,imparator,ahli olan gayet güzel görünen bir akvaryum. Aman nazar değmesin diyoruz...

Kalite balıkların içinde bulunduğu şık bir akvaryum.Balıklar hayet sağlıklı görünmektedir.Allah nazardan korusun.

Sarı prenses,Demosini gibi balıklardan oluşmui gayet temiz ve şık görünümlü bir akvaryum.Gördüğünüz gibi balıklar tablet yem yemektedirler.Allah nazardan korusun

23 Ekim 2010 Cumartesi

Yunus Cichled Balığını Tanıyalım

Yunu cichledleri genelde kayalık alanlarda yetişen balıklardır.Akvaryum ortamında oluşturulacak kayalık alanlar sayaseinde bu balık çok rahat bir şekilde beslenebilir.Yunus Cichlledleri ortalam 26 derece sıcaklıkta yaşamaktadır.Dopla ortamlarında 25 cmye kadar büyüyen yunus cichledleri akvaryum ortamın yaklaşık 20 cm civarına ulaşabilmektedirler.
Yunus cichledleri üretimi oladukça zor bir balıktır.Ama işini bilen üreticiler çok rahat bir şekilde üretebilir.Dişi yunular 2 yaşına gelmeden üremezler.Her bir üremede 20 ile 90 yumurta ağızlarına alarak kuluçkada bırakırlar.Bu sayı balığın boyutuna göre değişmektedir.

Japon Balığını Tanıyalım

Japon balığı akvaryum ile uğraşan herkesin mutlaka beslediği ilgilendiği bir balık türüdür.Gerek renkleri olsun gerekse uyumlu bir balık olmasından dolayı herkes tarafından benimsenen bir balıktır. Japon balıgının yaklaşık 15 çeşidi vardır.Japon balıgı sazangillerden olum şişman balıklardır. Hemen hemen çeşit renge sahip balıklardır. Japon balıkları soğuk suya dayanaklı balıklar oldukları içinde tercih edilen balıklar arasında en önde gelir bu özelliğiyle.
Japon balıklarının üretimini yapmak oldukça zordur.Bununun değişik sebepleri mevcuttur.
Japon balıkları yumurta yaparak üreyen balıklardır.Genelde bir seferde 150 ile 300 arasında yumurta bırakabilirler.Yavrular bir kaç gün içinde yumurtadan çıkarlar.Oldukça geç büyüyen balık çeşididir.

Sarı Prenses Balığını Tanıyalım

Sarı prenses latince ismi Labidochromis Caeruleus demektir.Cichled türünün güzide balıklarındandır.


Yaşadığı Yerler : Bu balıklar genelde kayalık alanlarda yaşamayı severler.Şayet akvaryumnuzda bu balığı beslemek isterseniz kesinlikle akvaryumunuzda kayalık alanlar oluşturmalısınız.

Bakımı ve Beslenme Yöntemleri : Genelde kayaların üzerinde biriken yosunları yiyerek beslenirler.Bunların petshoplarda satılan hazır kuru yemler ile salyangoz kurusu yiyerekte beslenirler.

Üreme Şekli : Bu balıklar yumurta yaparak ürerler.Yumurta yaptıktan sonra dişi balık yumurtalarını korumak için ağzına alır.Yumurtaları yaklaşık 23 gün ağzında tutan dişi balık bu süre hiç yem yemezler bundan dolayı dişi balık olduka zayıflar.Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra diğer balıklara yem olmamaları için hemen toplanmalı korumaya alınmalıdır.Bu arada dişi balıgın beslenmeside çok iyi yapılmalıdır.

Canlı Doğum Yapan Balıklar

Bugünkü konumuzda sizlere canlı yani yumurta yapmadan direk doğuran balıklar hakkında bilgi vermeyi düşünüyorum.Biliyorsunuzki balıklarda üreme iki şekilde oluyor.Bunlar ilki yumurta yaparak üreyen balıklar diğeri ise yumurta yapmadan direk doğum yapan balıklar bugün bu konulara değinmek istiyorum.

1-) Lepistes Balığı : Lepisten 2-3 cm boyunca olup bitkili akvaryumlarada çokca yetiştirilip üretilmektedir.Lepistes balığınin en önemli özelliği balığın kuyrugundaki renkleridir.Lepistes balıklarında erkeklerin kuyrukları ve vücudu sarı,kırmızı,mavi,yeşil bir çok renkle kaplı durumdadır.Göze oldukça güzel görünen bu balıkların fiyatıda uygun oldugu için çk rağbet görmektedir.Lepistes balığının dişisi ise gri renkte olmaktadırlar.Dişi lepisteslerde kesinlikle farklı renkler bulunmamaktadır tek renkten oluşurlar.
Lepistes balıkları genelde ayda bir çiftleşir.Gerçekleşen çiftleşme sonucunda dişi balık yaklaşık 18 gün sonra doğum yapar.Doğum işlemi yaklaşık 10 15 dakika sürmektedir.Balığın büyüklüğüne göre yavru sayısı artmaktadır.Kimi balıklar 40 50 tane yavru yaparken kimileride 5 10 tane yapabilimektedir.Yavrulama işlemi bittikten yaklaşık 20 gün sonra balıgınız tekrara gebe kalabilir bu olagan bir durumdur.

 Erkek Lepistes     


2-) Moli Balığı : Moli balıkları oldukça uysal ve bitki dostu balıkarlardırlar.Moli balıkları sarı,kırmızı,siyah,beyaz renklerde olurlar.Moli balıklarının ömrü pek uzun olmamakla birlikte ortalama üç yıl gibi bir süre yaşabilirler.Bu süre zarfında oldukça fazla yavru alabilirsiniz.Moli balıkları oldukça fazla üreyen balıklardır.Moli balıkları lepistes balıkları gibi yavrularını yemezler ama moli balıklarının yavrularu genelde siyah oldukları için diğer balıklar tarafından yem zannedilip yenilebiliniyor.Moli balıkları çiftleştikten yaklaşık 20 gün sonra yavrulamaya başlarlar.Yavrulama süresi yaklaşık 15 dk sürmektedir.Yavru balık sayısı balıgın büyüklüğüne göre değişmektedir.

22 Ekim 2010 Cuma

Akvaryumda Bitki Bakımı ve Üretimi

Bitkileri Üretme Yöntemleri

Akvaryumda bitkileriniizin sağlıklı büyümesini ve üremesini istiyoruzsanız kesinlikle kaliteli kum , kaliteli ilaç, en önemlisi kaliteli yem ve gübre kullanmalısınız.Bunlar baz alınan temel etkenler bunlar dışında bitkilerinizin üzerine örtmüş oldugunuz fileninde sıkı olmamasına dikkat etmelisiniz.Bunların dışında bitkilerin güneşe ihtiyaç duyyduğunu unutmayalım.Bunun için ışıklandırma sisteminizi çok iyi ayarlamalasınız.Şayet bunlara dikkat ettiğiniz taktirde bitkilerinizin ürediğini ve sağlıklı büyüdüğünü göreceksiniz.

Bitki Seçimi ve Etkileri

Her bitki her akvaryumda yeteşmez.Bunun çeşitli sebepleri vardır.Bunun en başında suyun kalitesi gelir.Akvaryumunuzaa eklemiş oldugunuz bitkilerde zamanla sararma olabilir bu doğal bir etkidir bunun en temel nedeni akvaryumdaki suyun oksijenin eksik olmasıdır.Hemen sararmış yaprakları koparınız aksi taktride diğer yapraklarınıda sararacaktır.Bitkilerin yetişmemesindeki bir diğer neden ise balık seçimidir.Malum bazı balıklar bitkileride yiyebiliyor.Bunların başta gelenleri Cichlet diye tabir ettiğimiz Yunus Balıkları,Prenses balıkarı,İmparatır balıkları v.b balıklar önde gelir.Bunun için balık seçimi çok önemlidir bitkili akvaryumlar için.


Bitki ve Balık Uyumsuzluğu

Çok önemli bir etkendir.Kesinlikle bir bitki akvaryumunda olmaması gereken balıkar vardır.Bunlar amerikan cichledler,tanganika cichledleri v.b balıklar olmaması lazım.Bitki akvaryumları için en ugun olan balıklar tropikal balıklardır.Bunlar en başında Lepistes,Kılıç Kuyruk,Demosini,Melek,Japon balıkları gelmektedir.
Bu saymış olduğum balıklar kesinlikle bitki dostu balıklardır.Gönülrahatlığıyla besleyebilir ve üretebilirsiniz.

Bir sonraki konumuzda doğum yaparak üreyen balıklar konusuna değinecek.
Şimdi kalın sağlıcakla.

Akvaryumda Sump Sistemi ve Faydaları

Sump sistemi akvaryum için özellikle büyük akvaryumlar için oldukça önemli bir sistemdir.Sump sistemei önemli olduğu kadar da bazen tehlikeli bir sistemede dönüşebilir.Peki hangi durumlarda tehlikeli bir sisteme dönüşebilir diye soranınız olabilir.Hemen açıklayayım.Sump sistemlerde suyun dengesi akvaryumdaki suyun miktarı, suyu pompalyan motorun gücü çok önemlidir.Bu saymış oldugum madelere dikkat edilmediği taktirde gerçek anlamda çok akvaryumunuzz için çok ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Peki sump sistemiz dediğimiz sistemin akvaryumumuz için ne faydası olacaktır biraz ondan bahsedelim.
1-) Öncelike sump sisteminin en temel görevi akvaryumdaki suyun havalanmasını sağlamaktadır.Suyun havalanması demek akvaryumdaki balıkların daha sağlıklı ve daha güvenli büyümelerine neden olacaktır..

2-) Sump sisteminin bir diğer faydası ise buharlaşmadan dolayı akvaryumdaki suyun azalması sonucu oluşan su lekelerinden kurtulmamıza neden olur.Sump sisteminin içinde yer alan su sürekli bir döngü içinde oldugu için akvaryumdaki su orası daima sabit kalacaktır.Ama sump sisteminin içindeki su miktarında azalmalar olacaktır bunuda su ekleyerek çözebilirsiniz.

3-) Akvaryum içinde bulunan ısıtıcı , hava motoru, filtrelerin akvaryumda çıkartılıp sump sisteminin içinde saklaybilirsiniz.Bunu yapmış oldugunuz taktirde akvaryumunuz görünmü daha da şık bir hal alacaktır.Buda size daha çok huzur verecektir.

4-) Bir faydası ise su değişimlerinde kolaylık sağlamasıdır.Peki nasıl olacak bu değişiklik.Diyelimki akvaryumdaki suyudeğiştirmek istiyorsunuz ama suyunuz çok fazla ya da ev veya iş yeriniz buna müsait değil.
Bunun sump sistemi ile çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.Sump da biriken suyu alarak çok rahat bir şekilde suyunuzu değiştirebilirsiniz.

Şimdi size bir kaç tane sump sisteminin fotosunu paylalıyorum bunlara bakarak neler anlatmak istediğimi çok iyi anlayacaksınız.


Akvaryum Kurmanın Püf Noktaları

Akvaryum gerçek anlamda çok uğraş isteyen bir hobidir.Bazen saatlerce hatta günlerce uğraşıp hazırlamış oldugunuz akvuryumlarımızı izlemenin vermiş olduğu keyif insanda ne dert ne keder bırakıyor.En azından bende bu böle.Bu yazımızda akvaryum hobisine yeni merak salmış arkadaşları bilgilendirmek için yazıyorum.


Bir akvaryumda olması gereken en temel malzeemeler incelikle bir adet akvaryum,akvaryum taşı veya isteyen akvaryum kumuda kullanabilir.Bunların dışında akvaryum boyutuna göre kullanabileceğimiz bir adet iç filtre ve büyük akvaryum ise dış filtre kullanmak lazım.Malum dış filtreler daha çok temizlik yapıyorlar.Bunlar dışında akvaryumda su ısısını dengeleyecek bir adet ısıtıcıya gerek duyulmaktadır.Bunlar en temel akvaryum malzemeleridiri.Bunların dışında su düzenleyici, su renklendiric, su hazırlayıcı ilaçlarda kullanarak akvaryumunuz hazırlayabilirsiniz.


Almış oldugunuz veya yaptırmış oldugunuz akvaryumlarda illaki kayıt ve kuşak sisteminin olmasına dikkat ediniz.Çnkü yapmış oldugunuz kayut v kuşaklar akvaryumunuzun daha sağlam olmasını sağlayacaktır.


Bunların dışında akvaryumunuzu yerleştiriceğiniz masanın veya sehbanın yada özel hazırlamış oldugunuz taşıyıcının sağlam olmasına dikkat ediniz.Aksi taktirde beklenmedik bir çökme güzelim akvaryumunuzun kırılmasına neden olabilir.Buda eminimki sizi çok üzecektir. Bu anllattıklarım kesinlikle akvaryumlarda olması ve dikkat edilmesi gereken en temel elemanlardır.Bunlarda dışında değişik bazı sistemlerde kullanılabilir.
Bunlar en başında Sump sistemi diyebiliriz.Bir sonraki yazımınzda sump sisitemleri hakkında bilgi vereceğim.


Şimdi kalın sağlıcakla...

CixAkvaryum Blogu Hizmete Girmiştir

Akvaryum hakkında merak ettikleriniz, akvaryum kurulumu,akvaryum yenileme aklınaza gelebilecek herr türlü akvaryum bilgisine bu sitemizden ulaşabilirsiniz.
Şimdiden ilginize teşekkür ederiz.